Recuperen llibres del segle XVIII i XIX sostrets a la post guerra d’una biblioteca especialitzada de Barcelona

Barcelona 4-3-2019 / Agents de Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Sabadell han recuperat nou llibres d’una biblioteca pública de Barcelona que s’havien sostret en els anys posteriors a la finalització de la Guerra Civil.

La investigació es va iniciar després que un anunci d’un llibre antic en una web especialitzada en la compra-venda d’antiguitats i col·leccionisme alertés els responsables de la Biblioteca Arús de Barcelona. Aquest exemplar, que contenia temàtica especialitzada de la institució, s’oferia a la venda i duia els seus segells estampats a l’interior.

Aquesta biblioteca, que disposa d’un fons de més de 80.000 exemplars centrats en l’obrerisme a Catalunya des del segle XVIII, no ha venut cap llibre (només rep donacions o en compra) i no ha cedit exemplars. Els llibres són de consulta gratuïta i pública a les seves instal·lacions.

La investigació ha permès concloure que els llibres es van treure de la Biblioteca els anys posteriors a la Guerra Civil, mentre estava tancada al públic. Només algunes persones van aconseguir endur-se llibres amb el compromís de retornar-los, però en alguns casos no va ser així. Posteriorment, un cop aquestes persones ja havien mort, els hereus els trobaven i, habitualment, els lliuraven a la biblioteca. Els llibres recuperats procedien de l’herència d’unes persones que havien residit a prop de la Biblioteca dècades enrere. Les hereves els haurien venut a un antiquari de Barcelona dins d’un lot procedent de la biblioteca personal dels familiars morts.

Un antiquari va adquirir un lot important de llibres que formaven aquesta col·lecció entre els que hi havien els que ara s’han intervingut amb la intenció de vendre’ls.

Tenint en compte que els segells de la biblioteca indicaven la propietat i procedència, que es tracta d’un centre obert i amb activitat, a banda que és coneguda especialment entre els antiquaris i que no cedia llibres fora del recinte de la institució, els llibres es van intervenir per garantir-ne la preservació i perquè l’autoritat judicial estableixi la legítima propietat.

Aquest material antic ha estat lliurat a la Biblioteca Arus perquè en garanteixi la seva conservació en qualitat de dipòsit i a disposició judicial.

Fotos: Mossos d’Esquadra

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑