Moviments veïnals i ecologistes contraris a que la electricitat negra es disfressi de ‘verda’

Barcelona 13-7-2018 / El moviment veïnal i ecologista de Barcelona i dels municipis de l’Àrea Metropolitana s’oposen totalment a que l’electricitat generada a la incineradora de Barcelona sigui comercialitzada per l’Ajuntament de Barcelona com si fos energia renovable.

Es tracta d’una enganyifa contrària als objectius expressats al mateix programa electoral de Barcelona en Comú. Cap quilo Watt hora (kWh) obtingut de la crema dels residus no hauria de ser comercialitzat per una empresa municipal com Barcelona Energia.

Els ecologistes no acceptem que l’electricitat negra sigui considera verda i, si persisteix aquesta intenció, denunciaran la responsabilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encapçalada per Ada Colau com a presidenta i Eloi Badia com vicepresident de medi ambient, els dos regidors de Barcelona en Comú.

Barcelona Energia començarà a operar el proper mes de juliol abastint en un primer moment la totalitat d’equipaments municipals de Barcelona. També s’està estudiant l’ampliació a la resta de municipis de l’àrea metropolitana. En una segona fase, a partir del gener del 2019, el servei es pretén arribar a unes 20.000 famílies de la ciutat.

Les entitats signants demanen la immediata suspensió de la intenció d’incloure l’electricitat tòxica obtinguda a la incineradora, com una política de fets consumats que es presenti junt a l’electricitat renovable d’origen solar generada en instal·lacions públiques de l’ajuntament de Barcelona.

Els ecologistes i Plataformes en defensa de la salut i l’entorn inicien una àmplia campanya d’informació i denúncia pública, si l’Ajuntament insisteix en fer passar gat per llebre. El manteniment del funcionament de la incineradora de Sant Adrià del Besòs és un clar exemple de vulneració de les prioritats que han de posar en pràctica les institucions públiques: reducció, reutilització i recuperació material dels residus abans que la incineració i abocament, com recull la mateixa la normativa comunitària. I, de manera molt especial, volen remarcar que és una injustícia ambiental per als barris populars del Besòs, Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac que pateixen molt directament la contaminació química i els riscos per a la salut comunitària d’una incineradora que crema residus potencialment reciclables.

Residu zero = incineració zero

En tot el procés de creació de la comercialitzadora d’electricitat, Barcelona Energia ha amagat que l’electricitat que es vol distribuir procedeix bàsicament de la incineradora, tot fent servir perversament l’origen com si fos “de proximitat”. El programa electoral de Barcelona en Comú es proposa adoptar l’Estratègia Residu Zero i es comprometia a acabar amb l’aportació de residus de Barcelona a la incineradora, mentre que amb aquesta proposta de Barcelona Energia, com més residus es cremin més electricitat s’aportarà a la xarxa.

Malgrat que formalment l’Ajuntament fa servir el concepte de Residu Zero el perverteix totalment quan es pretén passar gat per llebre i considerar renovable l’electricitat de la incineradora el que contribuirà sens dubte a intentar perpetuar la incineració de residus.

L’Estratègia Residu Zero, impulsada per entitats ecologistes i plataformes socials, ajuntaments, universitats,…te un dels seus principals objectius descartar la incineració com a tractament de residus.

Demanem un pla de tancament de la incineradora de Sant Adrià i la retirada de les autoritzacions de la crema de residus a les cimenteres i l’adopció d’un Pla Urgent de reducció i recuperació material dels residus a l’AMB, on ja no calgui incinerar els residus.

Barcelona, 2 juliol de 2018

Entitats adherides:

CEPA-EdC
Plataforma Metropolitana Aire net
APQUIRA
Plataforma Anti incineració de Montcada i Reixac
Coordinadora catalana contra la incineració
La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
Ecologistes en Acció Catalunya
Associació de Veïns de Can Sant Joan de Montcada i Reixac
Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
Moviment contra la incineració a Uniland
Federació d’entitats socioculturals i de lleure de Sant Andreu Palomar
IPCENA- EdC
Plataforma anti incineració la Vall del Ges-EdC
ADENC-EdC
GEVEN-EdC
Bosc Verd-EdC
Plataforma Aturem la incineradora de Juneda, Les Garrigues-Pla d’Urgell- Urgell
Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS)
Plataforma Anti incineradora del Congost Associació Rubí sense abocadors Moviment Ecologista de Sant Feliu de Llobregat (MES)
Associació de veïns de Sarrià (Barcelona)
Banc dels Recursos
Colectivo de vecinos del Barri de Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts
CORDADA-EdC
La Ecocosmopolita. Sant Andreu Palomar
APMA Vilanova i la Geltrú
Col·lectiu Iaioflautas Barcelona

Foto: TERSA

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑