En els darrers set anys l’Estat ha deixat d’invertir 540 M€ en transport públic metropolità

L’Ajuntament de Barcelona aposta per un model de ciutat més sostenible que permeti afrontar el repte de millorar la qualitat de vida de les persones, fent una ciutat més habitable i saludable. El Govern municipal treballa per donar compliment als objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018 de fomentar els desplaçaments a peu, en transport públic i en bicicleta i reduir el vehicle privat.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona manifesta la necessitat de treballar per a disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i subratlla la mobilitat com un dels elements clau per combatre la generació de partícules contaminants. Garantir una transport públic de qualitat constitueix la millor alternativa als desplaçaments en vehicle privat.

Per oferir aquest servei a la ciutadania és necessari comptar amb un sistema adient de transport públic que no depengui en el seu finançament de les fluctuacions en les inversions de les administracions implicades. Espanya és l’únic país europeu que no té una llei estatal de finançament en aquest àmbit i a més, les prioritats d’inversió no estan orientades al transport públic de proximitat, quan precisament és el que utilitzen diàriament milions de persones.

En aquest marc, el sistema de transport públic metropolità ha experimentat una forta davallada de les aportacions per part de l’administració central de l’Estat en els darrers set anys, que contrasten amb l’augment realitzat per les administracions catalanes que integren l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Mentre que en el període 2010-2017 l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat en un 86,7% les seves aportacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un 21,8% i la Generalitat de Catalunya un 26,9%; el Govern de l’Estat ha fet una retallada del -45,8% en les seves aportacions al sistema.

Això suposa que en els últims set anys, l’Estat ha deixat d’invertir un total de 540 ME en el transport públic metropolità de Barcelona. Aquesta xifra equival al deute que té el sistema. Cal recordar que l’Estat havia arribat a aportar 200 M€ d’euros any al sistema de transport públic de Barcelona.

Davant d’aquesta situació, el Govern municipal reclama que l’Estat reverteixi aquesta situació i incrementi en 40ME les aportacions al sistema de transport públic per aquest 2018 per tal que es pugui fer efectiva la millora estructural de l’oferta necessària per donar resposta a l’increment de passatge i la congelació de tarifes de cara al 2018, tal com sempre ha estat la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona i de la resta d’administracions integrants de l’ATM. El Govern municipal reclama que les aportacions estatals passin de 108 a 148ME el 2018, igualant l’esforç inversor previst per l’any que ve, per part de l’Ajuntament de Barcelona.

L’increment de passatge experimentat per la xarxa de transport públic l’any 2017 a Barcelona obliga a incrementar, per part de l’ATM, l’oferta de transport i per tant l’aportació econòmica que fan les administracions al sistema tarifari. En aquest context, és clau comptar amb aquest increment del finançament per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Tant el Govern de l’Ajuntament de Barcelona, com el de la Generalitat i l’AMB han manifestat la seva disposició a tractar aquesta qüestió amb el Govern de l’Estat però encara no han rebut encara resposta.

El proper 28 de desembre s’ha convocat el consell d’administració de l’ATM en el qual les administracions que la integren: Generalitat de Catalunya, amb un pes del 51%, i les administracions locals que representen el 49%, que són l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), fixaran les tarifes del transport públic pel 2018, en funció de les aportacions rebudes per les diferents administracions.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑