L’Àrea Metropolitana de Barcelona regularà la circulació dels vehicles amb llicència d’VTC en àmbits urbans

L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, es va reunir ahir amb els principals representants del sector del taxi, en una trobada per abordar les problemàtiques i els reptes de futur que afronta aquest col·lectiu.

La trobada, on també hi ha participat la regidora de Mobilitat i presidenta de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), Mercedes Vidal i la gerent de l’IMET, MªTeresa Carrillo, ha reunit a la Asociación Profesional Elite Taxi, l’Agrupació Taxi Companys, l’Associació Empresarial del Taxi, el Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), Taxistas Latinos Unidos, l’Associació Taxistes Pakistanesos de Catalunya i l’Associació Nova Generació de Taxistes.

En finalitzar la reunió, l’alcaldessa i presidenta de l’AMB ha anunciat que l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a proposta del Consell d’Administració de l’IMET, desenvoluparà i aprovarà una norma reglamentària metropolitana per regular la circulació de les VTC’s en els àmbits urbans, en base a les seves competències en relació a matèries com el transport o el medi ambient. Aquesta norma, que es vol tenir a punt a principis del 2018, establirà les condicions, els procediments, els requisits i el règim sancionador corresponent, amb l’objectiu de condicionar a una autorització prèvia l’exercici de l’activitat a l’àmbit metropolità dels serveis urbans realitzats per les VTC (Transport discrecional de viatgers en vehicles de turisme de lloguer amb conductor).

Ada Colau ha recordat que “ens trobem en una situació d’anomalia on estan arribant sentències que podrien fer que 3.000 llicències d’VTC’s que estaven pendents de resolucions judicials arribessin de manera imminent en els propers mesos” i per tant, ha assegurat, ”estem  davant d’una qüestió urgent que requereix respostes urgents”. L’alcaldessa i presidenta de l’AMB ha afegit que, en la mesura que les respostes que s’han donat fins ara en l’àmbit competencial sobretot estatal i també autonòmic han estat clarament insuficients, l’Àrea Metropolitana ha fet el màxim esforç per “donar una resposta i garantir un servei racional d’aquestes activitats”.

Colau ha afirmat que ningú ha qüestionat mai que hi hagin unes llicències específiques, per uns vehicles específics i per a uns serveis específics, però ha afegit que “el que no pot ser, és que sota l’empara d’aquestes llicències s’acabi produint una intromissió en el sector del taxi que té unes normatives, que compleix uns requisits i que, com a servei públic que s’està prestant a l’Àrea Metropolitana, ha d’estar garantit”.

L’alcaldessa també ha anunciat que l’Àrea Metropolitana de Barcelona obre un procés de participació ciutadana previ a l’elaboració d’aquest nou reglament, en què es recavarà l’opinió de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la reglamentació, així com dels Ajuntaments metropolitans, de la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i del Consell Català del Taxi. Aquest procés participatiu tindrà una durada de vint dies i s’iniciarà a partir de la seva publicació a través del web corporatiu de l’AMB.

El sector del taxi està avui immers en una problemàtica greu, derivada de l’amenaça de trencament de la proporcionalitat de VTC en relació al nombre de taxis com a conseqüència de la modificació de la Llei de Transports i del seu Reglament, i de la darrera sentència del Tribunal Suprem que va resoldre favorablement les peticions de llicències VTC i  que, en el cas de Catalunya, poden arribar a les 3.000.  Atès que aquestes llicències acostumen a actuar principalment en ciutats denses, amb nuclis importants de demanda de taxi, tot fa preveure que aquelles que s’hi incorporin treballaran principalment en el territori urbà de les ciutats, amb efectes negatius sobre els models de mobilitat que s’està impulsant des del conjunt de municipis metropolitans.

Amb aquesta iniciativa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona vol regular, en el marc de les característiques específiques del transport discrecional de viatgers en vehicles de turisme amb conductor, els requisits d’interès públic que han de reunir els titulars de vehicles i d’autoritzacions, les condicions especials dels propis vehicles i dels seus conductors, el règim de prestació del servei, així com  quantificar i sotmetre a limitació, mitjançant la fórmula d’autorització prèvia, l’activitat de VTC que requereix l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja sigui de forma temporal o permanent.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑