Barcelona documenta i inicia la retirada dels espais memorials de les Rambles

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una proposta d’actuació memorial a les Rambles que ha de permetre posar en valor, documentar i patrimonialitzar les múltiples mostres i expressions espontànies de dol i solidaritat de la ciutadania, sorgides després dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils, que en total han deixat quinze víctimes mortals.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “es farà una feina molt curosa de retirada atès que es tracta d’objectes de valor, joies que formen part de la memòria col·lectiva i popular de la ciutat”. Pisarello ha posat en valor “la tasca de documentació i tractament que es farà de forma curosa, rigorosa i gairebé artesanal per patrimonialitzar aquesta expressió de dol,  de solidaritat i d’esperança que va néixer als espais memorials de les Rambles”.

La proposta d’actuació, feta des del màxim respecte i sensibilitat als espais memorials que han proliferat a les Rambles des del 17 d’agost, ha estat elaborada per un equip encapçalat per la Primera tinència d’alcaldia, la direcció d’Història i Memòria del comissionat de Programes de Memòria, el districte de Ciutat Vella, la direcció de Comunicació, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), i l’Arxiu Municipal de Barcelona.

La proposta té per objectiu la patrimonialització d’aquests espais de memòria popular, i parteix de la necessitat de començar a restaurar la normalitat de les Rambles a efectes de preservar aquest emblemàtic passeig com a eix transitable i de garantir, en la major mesura possible, la vida comercial, la mobilitat i la seguretat en aquest eix cèntric de Ciutat Vella.

Això, però, es farà respectant i donant cabuda a l’expressió espontània de condol per part dels ciutadans. Així doncs, d’una banda, la gestió de la retirada dels espais anirà acompanyada de l’habilitació d’un espai memorial temporal únic a l’inici de les Rambles, on la ciutadania pugui continuar expressant, de manera espontània, el seu condol o fent ofrenes en les properes setmanes. A la vegada, s’ha cartografiat cada punt memorialístic de cara a procedir a una recollida ordenada del material que serveixi per a la correcta manipulació, documentació, organització, classificació i conservació, d’acord amb el protocol de patrimonalització que està treballant el MUHBA i l’Arxiu Municipal.

Exhaustiu treball de documentació in situ

Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la direcció de Comunicació, ha estat documentant en format audiovisual el que ha anat passant a les Rambles des del dia 17 d’agost, tant les expressions memorials fixes com els actes que es van succeint de forma espontània.

Així mateix s’ha encarregat un reportatge exhaustiu a un fotògraf per part de la Direcció de Memòria i Història. A la vegada, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha documentat de forma gràfica i topogràfica els espais memorials fixes que han aparegut, de diferents tipologies, fruit d’aquesta espontaneïtat que ha acompanyat la seva proliferació al llarg del passeig.

Retirada de les ofrenes / Ajuntament de Barcelona

S’han documentat els grans espais centrals de l’inici de les Rambles, la font de Canaletes i el pla de l’Os; els petits espais vinculats al record de persones concretes, com a la Boqueria; i la resta de petits espais memorials que han sorgit de forma espontània en arbres, fanals, pintades al terra o balcons. Així doncs, ha quedat un exhaustiu registre i catàleg de cartells, espelmes, ninos de peluix, joguines, oracions, banderes, flors, globus, pilotes de futbol notes, cartells amb llaços negres… etc.

En total s’han documentat 131 punts memorialístics, des d’ofrenes a cartells penjats a balcons.

Habilitació d’un nou punt on dipositar ofrenes a l’inici de les Rambles

Un cop passada la gran manifestació de dissabte 26 d’agost, el grup de treball ha proposat començar a retirar els punts memorials, atès el seu estat de conservació. La recollida arrencarà des del pla de l’Os, on es troba el mosaic de Joan Miró, en direcció a muntanya la nit de dilluns 28 al dimarts 29 d’agost. Des d’aquell moment, quedarà un únic espai memorial a l’inici de les Rambles, al costat de plaça de Catalunya, just al darrera de la boca de l’estació de metro, on des de fa dies ja s’hi acumulen ofrenes.

Per procedir a efectuar la retirada, seguint els criteris de documentació, selecció i memorialització es recolliran els elements identificant-los amb l’espai que han ocupat, i agrupant el material en capses, diferenciant documents escrits i la resta d’objectes. També es preveu recollir de forma diferenciada les flors seques, en aquest cas, per fer compostatge, i les espelmes, per tal que alguna entitat social en pugui reciclar la cera i fer espelmes o composicions commemoratives del 17A.

Els documents i la resta d’objectes retirats es dipositaran en dependències de l’Arxiu i del MUHBA, on es farà una avaluació i tria més detallada, tot seguint els criteris arxivístics municipals.

La retirada selectiva anirà a càrrec de brigades municipals, amb acompanyament de personal tècnic especialitzat en arxivística, documentació i patrimoni del MUHBA i de l’Arxiu Municipal.

Pel que fa a la documentació del material, el MUHBA està ultimant el protocol de patrimonialització per poder preservar una mostra representativa d’objectes dipositats aquests dies, a efectes museístics. L’Arxiu Municipal de la ciutat custodiarà els documents escrits dipositats aquests dies a les Rambles, i la comissió competent decidirà quins es preserven i en quin format (físic o digitalitzat).

Retirada de les ofrenes / Ajuntament de Barcelona

En tot cas, quedarà la documentació gràfica de tots els espais que ja han fet el MUHBA i la direcció de Comunicació. L’objectiu final és que aquesta documentació passi a ser de consulta pública de tota la ciutadania un cop s’hagi tractat.

Senyalització que recordi i transmeti els fets

A mig termini, l’Ajuntament de Barcelona preveu que les Rambles tinguin algun tipus de senyalització memorial per explicar i transmetre els fets i homenatjar les víctimes. Aquest tractament memorial tindrà lloc en el context de l’execució del pla especial de les Rambles, ja aprovat, i on la direcció del pla comptarà amb la col·laboració del comissionat de Programes de Memòria i la taula de Memòria del districte, espai- aquest últim- que incorporarà els diferents agents socials implicats, com l’Associació d’Amics de la Rambla o les associacions veïnals.

D’altra banda, els llibres de condolences de l’Ajuntament de Barcelona que durant aquests dies ha recollit 18.000 signatures i dedicatòries dels ciutadans es digitalitzaran i també formaran part d’aquest patrimoni. El llibre virtual de condolences habilitat en diferent idiomes continuarà actiu durant un mes més, atès l’allau de missatges rebuts. Fins ara s’han rebut més de 29.000 missatges.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑