Barcelona insta al diàleg a totes les plataformes d’allotjament turístic per ordenar l’oferta de lloguer

L’Ajuntament de Barcelona ha enviat aquesta setmana una carta a la plataforma AirBnb proposant-los una nova trobada, tal com va anunciar la setmana passada. A la missiva, enviada des de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i des de la regidoria d’Empresa i Turisme, se’ls informa del desplegament des de l’àmbit municipal “en els últims mesos d’un conjunt de mesures per ordenar el lloguer vacacional a la ciutat i garantir que compleix les lleis vigents”.

A més, s’explica que, “com ja coneixen per les diferents converses mantingudes fins al moment amb diversos representants de l’empresa, la voluntat i l’esforç de l’Ajuntament és treballar per encaixar dins de la legalitat vigent el lloguer d’habitatges sencers per a l’ús turístic”, i se’ls proposa concertar una nova reunió amb aquesta finalitat.

Amb aquesta acció, l’Ajuntament insisteix en oferir un espai de diàleg amb l’única gran plataforma d’allotjament turístic que segueix operant a la ciutat al marge de la legalitat i que ha rebutjat formar part de la taula de treball estable amb les altres plataformes d’allotjament turístic per tal d’avançar en la bona gestió del turisme, treballar per la millora del sector i garantir que totes es comprometin a operar d’acord amb la llei.

A més, des del Consistori es recorda que l’Ajuntament de Barcelona actua contra els pisos turístics il·legals, i no aborda el que anomenen el home sharing (el lloguer d’habitacions en un pis compartit), que és una qüestió competència pendent de regular legislar per part de la Generalitat de Catalunya.

Contundència en les sancions per reincidència en l’anunci de pisos il·legals

La setmana passada, el Govern municipal va exigir de nou a la plataforma de lloguer d’habitatges turístics Airbnb que compleixi la legislació d’una vegada per totes i deixi d’anunciar pisos sense llicència a través d’Internet. Així ho van manifestar la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, que van comparèixer davant els mitjans per deixar clar que l’Ajuntament continua actuant amb contundència per aturar les pràctiques il·legals vinculades als pisos turístics

Paral·lelament, l’Ajuntament ja ha formalitzat la sanció de 600.000 euros que s’ha estat tramitant els últims mesos per reincidència a l’hora d’oferir pisos sense llicència, i prepara la tramitació d’una altra amb la voluntat que s’avinguin a complir la llei.

A més, des del Consistori ja es va anunciar que el Govern municipal treballarà amb la Generalitat per explorar l’enfortiment de la legislació vigent, la Llei de Turisme de Catalunya, en el sentit d’incrementar les sancions per reincidència i superar el llindar de 600.000 euros per infraccions molt greus.

A més, es continua amb l’acció inspectora i sancionadora als pisos turístics il·legals: de gener de 2016 a maig d’aquest any, l’Ajuntament ha obert un total de 5.909 expedients disciplinaris, dels quals 3.211 són sancionadors. A més, s’han dictat 2.189 ordres de cessament a pisos que operaven sense disposar de la llicència corresponent. D’aquests, 628 han acatat l’ordre, i a més s’han dictat 127 precintes.

Pel que fa als casos de relloguer de pisos, des de la posada en marxa del pla de xoc, el juliol de l’any passat, fins a 31 de maig, el consistori ha rebut al·legacions de propietaris dient que el seu pis estava rellogat en 316 casos. Es tracta del 10-15% sobre un total d’aproximadament 3.000 expedients sancionadors oberts en aquest període. La majoria de casos són a l’Eixample (103) i Ciutat Vella (92), seguits de Gràcia (39) i Sant Martí (34).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑