Detinguda una banda de llauners que traficaven amb drogues en zones d’oci de Barcelona

Agents de Mossos d’Esquadra han detingut 15 persones de nacionalitat paquistanesa que formaven part d’una banda dedicada al tràfic de drogues en zones d’oci de la ciutat de Barcelona, sota l’aparença de vendre begudes en llauna,  i que estan involucrades en diverses agressions a persones que no seguien les seves ordres o que els disputaven un territori que ells consideraven propi.

Durant el procés coercitiu per sotmetre a d’altres grups en la lluita pel territori, els investigadors van tenir accés a una informació segons la qual un membre de la banda investigada s’havia desplaçat al Pakistan amb la intenció d’executar a un familiar d’un membre del grup rival. Els agents van determinar que al Pakistan s’havien fet gestions per localitzar la víctima, que havien adquirit una arma de foc i que estaven planificant l’assassinat. Finalment no es va consumar perquè els destinataris de l’atac estaven previnguts pels investigadors fet que va provocar que s’ocultessin fora de la casa.

La investigació té el seu punt d’inici l’abril d’enguany quan uns ciutadans paquistanesos van ser assaltats per un grup de set compatriotes amb armes blanques quan arribaven al seu domicili de Badalona després de vendre begudes a la zona del Port Olímpic de Barcelona. Una de les víctimes va rebre diverses punyalades motiu pel qual va haver d’estar hospitalitzat diversos dies.

L’assalt tenia com a objectiu acabar amb la vida d’un integrant del grup agredit a causa de la seva negativa per vendre substàncies estupefaents segons les ordres del grup agressor. Cal emmarcar l’atac dins d’un procés extorsiu que consistia en assolir per qualsevol mitjà el control de la venda de substàncies estupefaents a la zona del Port Olímpic i la Barceloneta.

Pocs dies abans de l’atac havia tingut lloc a la Platja de la Barceloneta un enfrontament amb objectes contundents entre dos grups de paquistanesos motivat pel control de la venda de llaunes i substàncies estupefaents a la zona d’oci del Port Olímpic de Barcelona. En aquesta confrontació hi va haver diverses persones ferides per arma blanca.

Imatge 5

Arran dels fets de Badalona els agents van poder establir que aquests enfrontaments no eren fets aïllats sinó que hi havia una banda integrada per ciutadans paquistanesos que volia aconseguir el control i el monopoli de la venda ambulant de llaunes i el tràfic de substàncies estupefaents a les zones del Port Olímpic,  Barceloneta, Plaça Reial i del carrer Escudellers de la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu exercien accions violentes, amenaces i coaccions contra aquelles persones que anaven en contra dels seus interessos o que ocupaven el seu espai i es negaven a treballar per a ells en la venda de substàncies estupefaents.

A partir de les primeres informacions obtingudes els mossos van iniciar la investigació des d’una òptica global i van relacionar els diversos fets. Les indagacions van corroborar que hi havia una organització criminal integrada per persones d’origen paquistanès, coneguda amb el sobrenom de «Banda de la Mina» que es dedicava a coaccionar, amenaçar i agredir persones a més de controlar el negoci del tràfic d’estupefaents a les zones d’oci esmentades anteriorment.

Els investigadors han pogut relacionar els membres de la banda amb diversos fets que, d’entrada, semblava que no tinguessin connexió: agressions del desembre de 2016, del gener i febrer de 2017 a Sant Martí, l’Eixample i ciutat Vella, un robatori violent a Sant Adrià del Besòs del març, una baralla tumultuària a Ciutat Vella i una temptativa d’homicidi a Badalona, del mes d’abril.

Una banda amb una estructura i funcions perfectament delimitades

La investigació ha permès relacionar els fets i acreditar que la banda disposava d’una sòlida estructura amb un repartiment de les funcions i les tasques perfectament delimitat: un líder que comptava amb el suport de diversos “encarregats de zona” que coordinaven operativament les vendes de substàncies estupefaents emmascarats en una aparent activitat de comercialització de begudes en llauna. Els encarregats també s’ocupaven de planificar les agressions a grups rivals. En un nivell inferior hi trobem d’altres integrants de la banda que duien a terme les agressions i les vendes pròpiament i que, en ocasions, es servien de menors per realitzar les vendes.

La banda traficava amb tot tipus de substàncies estupefaents: marihuana, haixix, cocaïna, heroïna i MDMA, i disposava de pisos ocupats on amagava la droga. Els destinataris de la venda eren principalment turistes a l’entorn de les zones d’oci. El grup va irrompre fa mig any a Barcelona, tot i que els investigadors sospiten que també podien haver estat operant en d’altres països d’Europa com França i Itàlia.

Imatge 3

Els investigats tenen nombrosos antecedents policials per tràfic de drogues i en el decurs de la investigació s’han realitzat diverses detencions aïllades durant algunes transaccions de drogues.

La banda aprofitava  la celebració d’esdeveniments musicals o esportius on es preveia una gran afluència de persones per  fer arribar compatriotes seus de forma irregular a Barcelona amb l’objectiu d’incrementar la seva presència  i aconseguir un significatiu augment dels guanys obtinguts per la venda de drogues.

De forma paral·lela s’han obtingut indicis sobre delictes de falsificació documental, de passaports i carnets de conduir.

El dia 20 de juny es van dur a terme sis entrades i escorcolls i es van arrestar quinze  persones, entre les quals s’hi trobava un dels principals líders de l’organització.

En les diferents entrades es van intervenir 201 pastilles d’èxtasi, i diverses dosis preparades per la venda de cocaïna, marihuana i MDMA. Cal destacar que la substància es va trobar ja preparada en dosis per a la seva distribució. Els agents també van intervenir una arma de foc simulada.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 23 de juny i el jutge va decretar l’ingrés a presó del líder del grup i de dos dels arrestats que feien tasques d’encarregats de zona. Per als altres, llibertat amb càrrecs.

Fotos: Mossos d’Esquadra

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑