Sants-Montjuïc impulsa un pla d’usos de la zona del Triangle de Sants i Hostafrancs

El Districte de Sants-Montjuïc impulsa un pla especial urbanístic d’establiments de concurrència pública i altres activitats al Triangle de Sants-Hostafrancs, que correspon a l’àmbit delimitat pel pels carrers de Creu Coberta i Sants, el passeig de Sant Antoni i el carrer de Tarragona, incloent la plaça Osca, el carrer Riego i els seus entorns.

El document ja ha estat aprovat inicialment per la Comissió de Govern de l’Ajuntament i serà debatut a la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per continuar la tramitació de cara a l’aprovació definitiva, que s’haurà de votar al plenari.

En una atenció als mitjans, la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha afirmat que l’objectiu d’aquest pla d’usos és “posar fre” al creixement de les activitats de concurrència pública per “protegir i potenciar el comerç de proximitat, garantir la convivència i el descans veïnal i conservar el caràcter del casc antic i el tret identitari que té Sants”.

El pla vol donar resposta a la reivindicació del veïnat i entitats al llarg els últims anys de pacificar l’entorn al voltant de plaça d’Osca i de la mateixa plaça, on l’increment de locals de pública concurrència obligava a treballar per a la cerca d’equilibri entre les activitats econòmiques de caràcter recreatiu i les pròpies necessitats dels residents.

Arran d’aquesta situació, al juliol de 2016 el consistori va suspendre l’atorgament de noves llicències d’activitats de concurrència pública a la zona del Triangle a l’entorn de la plaça d’Osca. L’objectiu era poder elaborar el pla d’usos que s’ha elaborat ara i treballar amb entitats veïnals i associacions comercials per trobar solucions de cara a regular la gran pressió que pateix el casc antic de Sants i Hostafrancs.

En el moment de la suspensió, el Districte va detectar que el perímetre seleccionat, comprès entre el passeig de Sant Antoni, el carrer de Tarragona i el carrer de la Creu Coberta i d’una àrea de gairebé 25 hectàrees, comptava amb una concentració de 18,90 establiments per cada 1.000 habitants, xifres similars a moltes zones de Gràcia o de la mateixa Ciutat Vella.

Després de la suspensió de llicencies, s’ha dut un procés d’anàlisi de la situació actual i s’ha elaborat un cens actualitzat d’establiments i una diagnosi participativa. Finalment, aquesta feina ha acabat derivant en la redacció d’un pla d’usos que regula els establiments de concurrència pública i activitats comercials.

Amb aquest document urbanístic es volen equilibrar els usos residencials, comercials i terciaris a l’àmbit del Triangle de Sants-Hostafrancs per mitjà de la regulació de les activitats de concurrència pública, tenint sempre en compte les repercussions sobre l’espai i el paisatge urbà, la trama urbana, el descans veïnal i el comerç de proximitat que articula els barris. Per això, un dels objectius concrets d’aquesta regulació és la preservació i potenciació del comerç en els àmbits dels carrers de la Creu Coberta i el Consell de Cent, eixos que tradicionalment han estat clau per la dinamització del barri.

Limitació d’obertura de nous establiments

El pla d’usos determina les següents condicions principals:

– Prohibeix l’obertura de noves activitats vinculades a la concurrència pública a la plaça d’Osca, el carrer de Riego i entorns. Es tracta de la zona amb la densitat d’activitats més alta de tot l’àmbit, amb xifres que es troben molt per sobre de les necessitats dels seus habitants.

– A la resta del Triangle Sants-Hostafrancs la regulació vol evitar el possible augment de noves activitats que puguin afectar negativament la convivència veïnal mitjançant criteris de trama urbana, amplada dels carrers i distancies mínimes entre locals i/o densitats màximes. Aquesta àrea urbana prové principalment del teixit originari del barri, amb carrers estrets i densos i un alt grau d’intensitat d’activitats.

– El carrer de Creu Coberta es vol potenciar com a eix comercial limitant, també a través de criteris urbanístics –distàncies entre establiments, radis de densitat, etc.–, l’obertura de noves llicencies de pública concurrència per evitar que perdi el seu caràcter de zona comercial i es transformi en una de lúdica. A banda, s’han recollit necessitats de potenciació i promoció del comerç que seran implementades a traves d’un pla de comerç o d’un pla de desenvolupament econòmic.

Primeres accions per afavorir la convivència

Durant els darrers mesos, i mentre es redacta el pla d’usos definitiu, el Districte de Sants-Montjuïc, els restauradors de la plaça d’Osca i el carrer de Riego (dues de les zones de més concurrència), el veïnat i les associacions de comerciants han participat en un procés de treball comú per trobar fórmules que facilitin la convivència entre veïns i usuaris dels bars i restaurants de la zona. Un pas previ a la redacció del document final que ajudarà a fer una distribució més coherent i equilibrada en el territori de les activitats.

En una de les mesures emmarcades en aquest procés, i després de mesures sonomètriques dutes a terme a la plaça d’Osca, els restauradors de la plaça han reduït des del passat mes de maig en una hora el tancament de les terrasses, que ara és a les 23 hores entre setmana i a les 00 hores els divendres i vigílies de festiu.

A més, a partir de Sant Joan i durant tota la temporada d’estiu, el Districte endegarà una campanya per minimitzar el soroll a la plaça d’Osca. Comptarà amb educadors que faran pedagogia entre les persones que resten a la plaça un cop tanquen les terrasses.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑