Presenten el futur model d’accés al transport públic i com evolucionarà el sistema tarifari

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, va participar ahir, juntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, en la presentació del projecte de la T-Mobilitat a l’estand de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) al Mobile World Congress 2017.

Durant la presentació s’ha pogut veure una demostració de la nova tecnologia que es desplegarà amb aquest nou sistema de transport que a finals d’any ja es començarà a provar en un tram de l’L9. Així, s’han pogut mostrar les diferents maneres de validar amb el mòbil i amb targeta sense contacte en els diferents sistemes de transport.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat la constitució d’un grup de treball format per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que haurà de dissenyar el futur nou model tarifari per quilòmetres i per ús que haurà de substituir els 88 títols actuals de transport. Pel conseller Rull “aquesta és la idea potent, els ciutadans acabaran pagant en base a dos conceptes: els quilòmetres que realment facin, per tant, acabarem superant les corones tarifàries; i, a més, la tarifa s’adaptarà a la intensitat d’ús del transport públic de cadascú».

Imatge acte

«Com més usis el transport públic més barata serà la tarifa. Aconseguirem, per tant, tarifes personalitzades”, ha puntualitzat Rull.

Això ha estat possible, ha explicat el conseller, “perquè hi ha hagut una bona col·laboració amb les tres administracions. Millorarem la vida de la gent perquè hem estat capaços de fer-ho junts. Estem fent una cosa que mai abans ha fet ningú i hem de garantir que sigui molt sòlid.”

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha subratllat la importància d’aquesta nova eina que “permetrà bonificar als usuaris més habituals del transport públic i aplicar polítiques de tarificació social personalitzades”. Vidal, ha posat en valor la renegociació que s’ha fet del contracte de la T-Mobilitat per tal d’augmentar-ne el pes públic, i ha destacat que això ha permès garantir que “les dades que es generaran amb aquesta nova tecnologia quedin exclusivament sota el control de l’administració pública i que cap operador ni entitat bancària tingui l’exclusivitat de la venda de títols per internet”.

Per la seva part, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, que també ha participat a l’acte ha senyalat: “La T-Mobilitat és una eina de futur que ha de modificar la relació del ciutadà amb el transport públic, amb una revolució tecnològica i adaptada a les necessitats dels ciutadans. Des de l’AMB, ens ajudarà a planificar molt millor el recorregut de les línies i les freqüències del transport, un dret universal” ha exposat Poveda. També ha recordat que permetrà integrar altres serveis de Mobilitat, com la bicicleta, i guanyar terreny al cotxe privat, tot reduint la contaminació atmosfèrica. L’AMB també portarà la gestió de la T-mobilitat amb la ciutadania.

Validació mòbil metro
Validació mòbil metro

Revolució tecnològica

La T-Mobilitat és un projecte de renovació tecnològica i de gestió del sistema de transport públic per a oferir millors prestacions als ciutadans. Pel conseller de Territori i Sostenibilitat “és un dels projectes de mobilitat intel·ligent més potents del món que veurà Catalunya en els propers 2-3 anys. Estem parlant de la segona gran revolució en transport públic d’aquest país. La primera va ser la integració tarifària, que amb un únic títol de transport durant un període de temps concret puguis usar diversos mitjans. Això és pràcticament únic a tot Europa i, fins fa poc, quasi a tot el món. I ara fem la segona revolució amb la T-Mobilitat.” El projecte comporta la incorporació de la tecnologia sense contacte en l’accés als serveis de transport de forma que sigui possible, en el futur, que amb un únic sistema es pugui accedir als serveis de mobilitat.

Amb la implantació de la T-Mobilitat adaptem el transport a la nova realitat de la transformació digital de la societat.

Comportarà la substitució progressiva de les targetes de transport públic vigents avui a l’àrea de Barcelona en una primera etapa i, progressivament, a tot Catalunya.

El sistema de bandes magnètiques està obsolet i comporta frau. Entre les avantatges d’aquesta targeta sense contacte amb avenços d’última generació hi ha l’eliminació del frau. La nova tecnologia incorpora xips d’altes prestacions per garantir la seguretat en les transaccions, assegurar la confidencialitat de les dades, impedir la falsificació de títols i protegir el sistema d’atacs exteriors.

Un altre suport per validar serà el propi mòbil que servirà per conèixer en tot moment el saldo i el nombre de viatges efectuats, tant de manera autònoma com llegint de la targeta sense contacte. Pel que fa a la targeta bancària, aquesta servirà per validar un bitllet senzill.

L’accés al transport públic se seguirà fent amb les targetes magnètiques actuals, per facilitar-ne la transició, incorporant de manera esglaonada els altres suports sense contacte. El pla d’implantació garanteix el bon funcionament del sistema en tot el procés de migració tecnològica.

El projecte de la T-Mobilitat inclou la implementació d’un nou model d’atenció al client i d’informació del transport que integrarà totes les dades dels diferents operadors en una sola finestra i a temps real.

Planificació del servei

La T-Mobilitat esdevé una eina de gestió de la xarxa i un ajut per a la millor planificació del servei.

L’ATM i la resta d’operadors sabran en temps real quin és l’ús del servei. A més, el nou sistema permetrà ajustar millor l’oferta a la demanda i fidelitzar l’usuari del transport oferint-li avantatges. Per això,  per reduir el frau de zona i poder evolucionar amb el model tarifari en els canvis de zona caldrà validar a la sortida.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑