La plaça Folch i Torres estrenarà nova imatge a finals de 2017

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquesta setmana les actuacions de reurbanització de la Plaça Folch i Torres, al barri del Raval. Aquesta plaça, de 6.072 metres quadrats, està delimitada pels carrers Reina Amàlia i Lleialtat, la Ronda Sant Pau i l’institut Milà i Fontanals.

El pressupost per a l’execució de les actuacions de reurbanització d’aquest entorn és d’uns 2.577.000 euros i el termini previst per les mateixes és d’uns 8 mesos. Aquesta és una actuació molt esperada pel veïnat de l’entorn que porten anys reclamant millores en aquest espai lliure del districte.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat que “estem molt contents per l’inici d’obres en aquesta plaça, ja que aquestes eren unes actuacions molt demandades pel veïnat”. Ha afegit que aquest projecte, que es va començar a treballar el mandat anterior, “permetrà que aquest entorn esdevingui un nou punt de trobada, en anivellar la plaça, i que hi hagi un major ús veïnal i comunitari en aquest entorn”.

La connexió entre la cantonada dels carrers Reina Amàlia i Lleialtat i la ronda de Sant Pau resulta fonamental per a la bona articulació de la plaça amb el seu entorn i perquè aquesta acompleixi la funció urbana que se li sol·licita: ser punt d’accés al barri des de la Ronda i no un cul de sac del Raval.

El gran pla inclinat que configura el nou espai articula doncs un recorregut peatonal accessible. En la seva arribada a la ronda, configura una placeta triangular que constitueix la porta d’entrada al barri i distribueix els fluxos de vianants. A l’altra banda de la plaça, davant de l’institut Milà i Fontanals, s’articula també un itinerari accessible que permetrà enllaçar el carrer de la Reina Amàlia amb la ronda sense crear espais residuals davant de l’edifici.

En aquest cas, es planteja una urbanització que permeti unir el punt més baix de la plaça (carrer Reina Amàlia) amb el més alt (ronda de Sant Pau) amb una pendent totalment accessible i que evita l’aparició d’elements construïts que segreguin els espais. En dos punts, i per qüestions d’accessibilitat a les finques de l’entorn, s’han buscat solucions arquitectòniques alternatives a aquesta pendent: al carrer Lleialtat es farà un talús enjardinat entre la nova cota de la plaça i els accessos als habitatges; a la ronda Sant Pau es fa un accés amb escales per salvar el desnivell en un punt concret en el que hi ha l’accés a un habitatge.

folch_torres1

L’espai situat a la cota del carrer Lleialtat té les característiques pròpies d’un carrer del barri i és totalment pavimentat, amb alguns arbres i un parterre floral. El talús que l’enllaça amb el pla general de la plaça és un pla vegetal. En una posició aproximadament central d’aquest talús se situa una rampa que permet l’accés directe des de l’espai situat a la cota del carrer Lleialtat a l’espai central de la plaça.

Per la seva banda, tenint en compte les superfícies necessàries per a desenvolupar les funcions requerides i la voluntat de disposar també d’un espai notablement vegetal, l’espai principal de la plaça es divideix en aproximadament dues meitats: una acull, com veurem a continuació, les pistes de petanca i els jocs infantils i l’altra esdevé un espai fonamentalment verd.

Millores en la distribució dels usos

La nova plaça Folch i Torres tindrà la pista de bàsquet a la cantonada entre l’Institut Milà i Fontanals i la ronda de Sant Pau, allunyada dels habitatges dels carrers Reina Amàlia i Lleialtat. S’implantarà en un plataforma que permetrà generar altres usos entorn d’ella i, molt particularment, acollir les activitats lúdiques que tenen lloc a la plaça dos o tres cops l’any. Per tal de garantir el seu bon funcionament, la pista es trobarà uns 60 cm per sota de la cota de la ronda de Sant Pau. El desnivell se salvarà mitjançant un talús inclinat d’obra i una barana que contribuiran a dificultar que les pilotes puguin sortir de l’espai.

folch_torres2

Les tres pistes de petanca se situaran a la part inferior del nou espai, a tocar del carrer Reina Amàlia, enfront del centre de barri. En aqueix mateix front, però més proper a l’edifici de l’institut, se situarà el nou punt verd, de manera que no quedi enfront de cap dels equipaments existents al carrer de la Reina Amàlia i que sigui possible servir-lo des d’aquest carrer -sense que l’espai necessari per a l’aturada dels camions de servei ocupin la zona de càrrega i descàrrega, la qual es mantindrà davant d’una de les pistes de petanca. Aquest nou punt verd es podrà construir un cop finalitzades les actuacions de reurbanització de la plaça.

Els jocs infantils se situaran en una posició central del nou espai. Ocuparan una superfície de 422,92 m2 i es dividiran en dues zones: una destinada a nens menors de cinc anys i una altra per a nens entre sis i dotze anys. La primera d’elles disposarà de tancament mentre que la segona disposarà d’una barana de tubs metàl·lics per protegir el desnivell que es crearà degut a la diferència de pendent entre la zona de jocs i l’espai general de la plaça.

L’espai aproximadament triangular que quedarà entre els jocs infantils i les pistes de petanca, per una banda, l’institut Milà i Fontanals, per l’altra, i la pista de bàsquet, per una tercera banda, es destinarà a espai per a lleure amb forta presència de vegetació, tant arbustiva com arbòria.

Finalment, a la plaça s’hi instal·larà un plafó en el que es recordarà la presó vella de la Reina Amàlia, que va ocupar l’espai de l’actual plaça entre els anys 1838 i 1936. D’ençà de la inauguració de la presó Model i fins a la seva destrucció per ordre municipal, l’agost de 1936, fou presó de dones.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑