Barcelona Activa ajuda a joves d’entre 16 i 25 anys a trobar feina o tornar al sistema educatiu

Barcelona 9-8-2019 / El Primer Tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, s’ha reunit avui amb un grup d’antics-alumnes de les Cases d’Oficis de Barcelona Activa i ha fet balanç d’aquesta mesura ocupacional.

Es tracta de joves d’entre 16 i 25 anys residents a barris amb desigualtats socioeconòmiques, que gràcies al seu pas per les Cases d’Oficis, han trobat formació i obtingut experiència laboral.

Els oficis no han perdut la seva vessant clàssica i artesanal, i es diferencien, en part, de les professions per la manera d’aproximar-se i treballar en la matèria especialitzada. A principis del mil•lenni, Barcelona Activa va ampliar la seva oferta formativa amb tres Cases d’Oficis, per ensenyar a joves que volien especialitzar-se en una temàtica un ofici demandat al mercat de treball.

 

Fins a dia d’avui i des de l’inici d’aquestes les Cases d’Oficis, prop de 1.000 joves entre 16 i 25 anys han trobat les seves vocacions en el món de l’espectacle, la sostenibilitat i la digitalització.

L’any 2018, el 70% de joves que han accedit a les Cases d’Oficis de Barcelona Activa o ha trobat feina en la seva especialització (en un 53% dels casos), o ha tornat al sistema educatiu (en un 17% dels casos). El rati d’inserció en el mercat de treball, desglossat, és del 65,19% en la Casa d’Oficis de l’Espectacle en viu. En el cas de la Casa d’Oficis de Barris Sostenibles és del 52%. I en el de Barris Digitals, del 39,1%.

En el cas dels que tornen a estudiar, la Casa d’Oficis de Barris Digitals té el percentatge més elevat, arribant a un 26%, ja que l’àmbit de la digitalització obre moltes possibilitats de futur si s’adquireixen més coneixements.

Seguint el lema de les Cases d’Oficis de Barcelona Activa, ‘Aprendre treballant i treballar aprenent’, durant tot un any, joves que s’hi inscriuen fan una formació professionalitzadora amb pràctica a empreses en diferents ocupacions.

Treballen al Sónar i a les Festes de la Mercè

Les persones més apassionades del món de l’espectacle tenen especialitats com tècnic/a en luminotècnia, assistent/a de Producció i Regidoria, Tècnic/a en so i de vídeo. En un exemple, joves que han passat per aquesta Casa d’Oficis solen treballar en la preparació d’actes musicals de la ciutat i, per exemple, en les Festes de la Mercè cada any.

Els i les apassionades en temes de Sostenibilitat, es formen en especialitats com agent forestal, ecojardineria, informador/a ambiental i auxiliar en floristeria. En un exemple actual, les decoracions florals que visitants del Sónar van veure al festival es van fer de la mà d’estudiants de la Casa d’Oficis de Barris Sostenibles.

Darrerament, la Casa d’Oficis de Barris Digitals treballen amb eines tecnològiques que permeten desenvolupar diferents projectes en animació 2D i 3D, disseny gràfic, impressió 3D i tècniques modernes d’UX.

Amants de xarxes com Instagram

El perfil de joves que s’acosten a aprendre nous oficis, a més de diferenciar-se per l’edat i un nivell formatiu mínim de Graduat en ESO o Cicles Formatius equivalents, són persones actives en les xarxes socials i dinàmiques, que comparteixen els seus projectes i esdeveniments, projectant al món les especificitats dels oficis en els que s’especialitzen.

A la pràctica, són joves de menys de 25 anys en situació d’atur que combinen els mesos de formació amb una beca (9 euros al dia per assistència) amb sis mesos d’experiència pràctica amb un contracte de formació i un sou del 75% del salari mínim professional.

 

Aquestes Cases d’Ofici són projectes desenvolupats dins del marc del projecte Treball als barris i cofinançats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). El seu objectiu és millorar la preparació professional del col•lectiu de joves.

En el Pla d’Acció per l’Ocupació Juvenil de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta és una de les mesures per incentivar que les persones joves trobin feines que els agradin. En aquest Pla n’hi ha una vuitantena d’actuacions també amb aquest objectiu, com ara el Foment de les STEM, la nova Escola de segones oportunitats i xarxes de mentoring i coaching professionals per a les edats de cercar una primera feina.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑