La biblioteca del Memorial Democràtic obre les portes al públic a partir de Sant Jordi

Barcelona 22-4-2019 / La biblioteca del Memorial Democràtic obrirà les portes al públic a partir del pròxim dimarts 23 d’abril, el dia de Sant Jordi. Qualsevol persona interessada en la memòria tindrà accés a un fons bibliogràfic de gairebé 8.000 publicacions.

D’aquesta manera, el Memorial Democràtic posa a disposició del públic una biblioteca especialitzada en llibres i documents de l’àmbit temàtic i històric de la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. El fons també disposa d’estudis de conflictes armats i de recuperació de la memòria de diversos països del món. Fins ara l’accés a la biblioteca estava restringit als investigadors i s’havia de fer a través de cita prèvia.

 

La meitat dels llibres de la biblioteca provenen dels estudiosos Jaume Canyameras i Jaume Almirall, que van aportar col·leccions de 2.900 i 1.200 publicacions respectivament. L’equipament, d’altra banda, permet la consulta digital de diversos documents que es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre els quals destaca la correspondència entre el Jutjat Militar i el Servei de Pompes Fúnebres, en què el jutge demanava personal i material per retirar els cadàvers executats al Camp de la Bota de Barcelona.

Llibre de regal per als primers visitants

Les 20 primeres persones que visitin la nova biblioteca rebran com a obsequi el catàleg no venal Transgressores, que recull exemples de lluites feministes a Catalunya i els seus paral·lelismes a l’Uruguai. El monogràfic inclou tota la informació de l’exposició itinerant amb el mateix nom que va acollir el Memorial Democràtic des del setembre de l’any passat fins al febrer d’enguany, i que s’ha inaugurat recentment a l’Uruguai. A banda, també inclou uns textos addicionals sobre sufragi femení, sobre la presència dels catalans a l’Uruguai durant els anys 1900-1939, i sobre el paper de la dona a l’Urugaui al segle XX.

Préstec i horaris d’obertura

La biblioteca es troba a l’interior del Memorial Democràtic, al carrer del Peu de la Creu número 4 de Barcelona (barri del Raval). L’horari d’obertura serà de dimarts a divendres, de 10 a 14 hores, i les tardes de dimarts i dijous, de 17 a 18.30 hores. Comptarà amb un servei de préstec que inclourà els llibres publicats a partir de 1980. Els usuaris també podran sol·licitar llibres de préstec d’altres biblioteques especialitzades de Catalunya.

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑