Les persones trans de Barcelona es poden registrar amb el nom i el gènere amb el que s’identifiquen

Barcelona 6-3-2019 / Avui s’ha signat el Decret d’Alcaldia pel qual es garanteix el dret de les persones transsexuals i transgèneres i les persones intersexuals a ser tractades i anomenades d’acord amb el nom i el gènere amb els quals s’identifiquen.

Així doncs, aquest decret garanteix el dret i regula les condicions per a que, les persones transsexuals i transgènere i les persones intersexuals que ho desitgen, puguin comunicar el seu nom sentit als òrgans i serveis municipals, sempre que el tràmit no formi part d’un procediment administratiu formalitzat o amb implicacions jurídiques de caràcter oficial.

A més, es determina també que en les instàncies, sol·licituds o formularis que aquells òrgans i serveis municipals utilitzen per a la recollida de dades en els quals es demani la dada corresponent al gènere de les persones, s’hi afegeixin, com a possibles opcions de resposta les d’“home trans”, “dona trans” i “cap de les anteriors” a més de les d’”home” i “dona”.

«La realitat no és binària, home o dona. És diversa i l’administració ha de trencar amb la invisibilitat i facilitar que les persones trans es puguin registrar amb el nom sentit i amb el gènere amb el que se sentin còmodes. Cal incloure aquesta diversitat», ha explicat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i ha afegit que «el llistat podia ser molt més ampli, però també l’hem volgut fer comprensible per a tothom».

Aquest decret, doncs, suposa un pas més en el compliment del Pla Municipal per a la Diversitat Sexual i de Gènere 2016-2020, principal instrument d’actuació transversal de l’Ajuntament per a promoure la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere i per a l’eliminació de les desigualtat i violències que es deriven del sistema cisheteropatriarcal i de les discriminacions i desigualtats que genera.

També compleix el que disposa l’article 23.1 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que preveu expressament que, en l’àmbit de les administracions públiques de Catalunya, s’han d’establir les condicions perquè les persones transgènere i les persones intersexuals siguin tractades i anomenades d’acord amb el nom del gènere amb què s’identifiquen.

A partir del moment de la publicació del decret al BOPB s’iniciarà el termini per a la presentació d’al·legacions. Es preveu la seva aprovació definitiva per la primera setmana de maig, tres mesos després de publicar-se al BOE.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑