Barcelona convertirà en museu una illa de les Cases Barates del Bon Pastor

L’Ajuntament de Barcelona museïtzarà l´illa de Cases Barates del Bon Pastor ubicades entre els carrers Bellmunt, Tàrrega, Barnola i Claramunt, al districte de Sant Andreu.

L’objectiu és la rehabilitació i conservació patrimonial d’aquest conjunt de cases, per convertir-les en un nou equipament pel  barri i en un espai museu que permeti explicar com ha evolucionat l’habitatge públic a Barcelona. La instal·lació explicarà, doncs, la historia social i la manera d’habitar a la ciutat al llarg del segle XX, i forma part de les actuacions previstes en el marc del Pla de Barris del Bon Pastor, que impulsa diversos programes de recuperació i difusió de la cultura i la memòria històrica dels barris; i la inversió serà  gairebé 2 milions d’euros. Les obres començaran a finals d’any.

De les 16 cases que conformen el conjunt, 4 es destinaran a cases-museu rehabilitades (moblades i ambientades en diferents moments històrics del darrer segle), altres 4 cases a espais expositius (on es preveu que s’expliqui la història de l’habitatge a Barcelona) i les 8 cases restants s’habilitaran com a equipament pel barri i com a altres instal·lacions de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).

Els habitatges que es convertiran en cases museu es rehabilitaran d’acord a aquests quatre moments de la seva història: la casa original de 1929, el reflex de l’època de la postguerra als anys 50, la inflexió de les remodelacions dels anys 70 i la darrera casa habitada, des de l’any 2000 fins a l’actualitat.

El projecte pren com un bon referent museístic el Työväenasuntomuseo de Hèlsinki, un exemple paradigmàtic en el conjunt europeu de com explicar la vida diària al llarg del segle XX en un barri obrer.

El conjunt de Cases Barates del Bon Pastor que és previst museïtzar està format per un conjunt de 16 habitatges, que ocupen una superfície de 821 m2, 4 en cantonada i 12 entre mitgeres. Cada habitatge ocupa un espai construït de 43m2, que en els seus orígens tenia una superfície interior de 39m2 i cada habitatge disposava d’un espai exterior cobert on s’hi ubicava el rentador i el WC, de 4 m2,  i d’un pati de 8m2.

L’habitatge tipus estava compost per un passadís que funcionava de rebedor i connector dels diferents espais, un espai cuina-menjador de 9m2, dos dormitoris de 9 m2 cadascun amb accés des del passadís i un altre de 6,25m2, amb accés des de la cuina-menjador.

El conjunt de Cases Barates del Bon Pastor

Històricament, el sector de les Cases Barates era un conjunt d’habitatges situat entre el riu Besòs i els carrers de Mollerusa, Sèquia Madriguera i Sant Adrià. Es tracta d’un dels quatre conjunts de cases barates que el Patronato de la Habitación, actual Patronat Municipal de l’Habitatge va construir a Barcelona l’any 1929. Aquesta entitat n’ha conservat la propietat i ha gestionat els habitatges en règim de lloguer protegit fins a l’actualitat.

El conjunt estava format per un total de 784 habitatges unifamiliars de planta baixa, en règim de lloguer d’habitatge social. Aquest polígon d’habitatge, va ser la resposta a la necessitat d’allotjar de forma ràpida i econòmica a gran quantitat de població. Actualment forma part de la ciutat de Barcelona, però originalment pertanyia a l’administració Santa Coloma de Gramenet.

El conjunt estava organitzat mitjançant una xarxa de carrers ortogonals on s’intercalaven algunes placetes. Els habitatges s’agrupaven en fileres de cases unifamiliars adossades. Hi havia dues tipologies de cases que es diferenciaven en superfície i distribució interior.

Aquests habitatges s’han anat modificant i personalitzant al llarg del temps:

Patis: En la majoria de casos els patis gairebé han desaparegut. Degut a la reduïda mida dels habitatges i especialment per la necessitat d’ampliar la cuina i el bany en molts casos s’ha augmentat la superfície útil interior mitjançant l’ocupació d’aquests patis. També s’han construït escales per accedir a la coberta d’aquests espais “guanyats” al pati, el terrat dels quals s’utilitzava majoritàriament per estendre la roba.

Distribució interior: En alguns casos s’ha modificat la distribució interior. Per exemple independitzant la cuina respecte el menjador mitjançant envans i/o modificant la configuració dels dormitoris.

Façanes: Al llarg dels anys els veïns han anat transformant la imatge inicial del conjunt. La retícula estandarditzada de cases iguals, adossades i pintades de color blanc ha anat evolucionant cap a un paisatge arquitectònic ric, divers, amb caràcter i identitat pròpia. L’ús del carrer i de l’espai públic ha estat un element molt característic de la forma d’habitar d’aquest barri. Les dimensions reduïdes dels habitatges, molts ocupats per famílies extenses i la configuració en planta baixa on les portes obren directament al carrer van propiciar l’ús del carrer com una prolongació de l’espai domèstic.

El projecte de l’AAVV per la recuperació de la memoria històrica del barri de Bon Pastor i la seva translació a l’ espai public té el suport d’ un conveni amb la Universitat de Barcelona.
En tot el procés de treball per transformar una illa de cases en un espai museu, s’ ha comptat amb l’ assessorament del MUHBA.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑