Colau i Puigdemont inauguren el nou edifici de l’Hospital del Mar

Avui ha tingut lloc la inauguració del nou edifici de l’Hospital del Mar, a càrrec del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Es tracta de la primera fase del projecte d’ampliació i remodelació de l’Hospital del Mar, que s’ha materialitzat en un edifici de 15.877 m² nous.

Aquest espai està distribuït en quatre plantes: dues en soterrani i dues en alçada. Aquesta ampliació dels espais de l’Hospital ha suposat una inversió econòmica, entre obra i equipament, de 76 milions d’euros, dels quals la Generalitat de Catalunya n’ha aportat 42 i l’Ajuntament de Barcelona, 34.

La posada en marxa del nou edifici ha permès agrupar els serveis oncològics de l’Hospital del Mar, ja que fins ara l’oncologia radioteràpica es duia a terme a l’Hospital de l’Esperança. Així mateix, aquesta inversió ha fet possible ampliar i actualitzar els espais i equipaments especialment dels serveis d’urgències i emergències mèdiques, així com de diversos serveis d’hospital de dia, de l’àrea obstètrica i de les urgències de ginecologia.

“Feia falta que els equipaments s’actualitzessin per estar a l’altura dels seus professionals”, ha subratllat durant l’acte d’inauguració l’alcaldessa Ada Colau. A l’acte també hi han assistit per part del consistori el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz; i la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa, a banda de representants d’altres grups municipals i d’altres personalitats com el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín. Colau, que precisament va donar a llum al mateix Hospital del Mar fa sis setmanes, ha agraït profundament a tots els professionals del centre la “qualitat i excel•lència” del servei que donen i ha considerat una gran notícia la inauguració de les noves instal•lacions.

De fet, ha recordat l’esforç pressupostari de l’Ajuntament de Barcelona per poder desencallar unes obres que es van iniciar fa nou anys i ha posat en valor també la tasca de l’anterior Govern Municipal per engegar aquesta aportació econòmica extraordinària. “Els majors èxits sempre són col•lectius i compartits”, ha refermat l’alcaldessa, que també ha insistit en el compromís de l’Ajuntament amb la defensa de la sanitat pública com “un tresor que ha costat conquerir i que cal conservar”. Per aquesta raó, ha insistit en la necessitat de seguir treballant en la mateixa línia amb l’objectiu de reforçar el sistema de salut.

Les noves àrees s’han anat obrint de forma esglaonada. Les noves urgències van entrar en funcionament el 23 de maig; els tractaments d’oncologia radioteràpica, el 25 de maig; i l’activitat als hospitals de dia (pneumologia, cardiologia, endocrinologia, etc.) va començar el 30 de maig. Pel que fa a les noves urgències d’obstetrícia i ginecologia, està previst que entrin en funcionament el proper mes de setembre.

Quant a l’àrea gineco-obstètrica, compta amb un espai de 1.200 m² per a urgències, sales de parts i dos quiròfans especialitzats amb tecnologia puntera que implementen innovacions per fer abordatges endoscòpics. Un dels quiròfans disposa d’un microaccelerador per a la radioteràpia intraoperatòria, per fer un abordatge integral d’alguns processos oncològics. A més, aquest bloc incorporarà millores per donar cabuda a processos no medicalitzats per atendre el part –com la fase de dilatació en un medi aquàtic– però amb el control, la seguretat i la professionalitat que aporta un centre sanitari.

El nou edifici de l’Hospital del Mar forma part d’un projecte que es va engegar el 2006, que es va interrompre al 2010 per la crisi i que es va reprendre al 2015.

Atenció oncològica

El nou edifici permetrà la concentració de l’atenció oncològica a l’Hospital del Mar, de manera que la ciutadania dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí ja no s’haurà de traslladar fins a l’Hospital de l’Esperança per ser atesa. La unificació de serveis engloba l’oncologia mèdica, la cirurgia, els serveis de radiologia i de diagnòstic per la imatge, i les exploracions diagnòstiques de diferents especialitats. Però també hi estan incloses l’anatomia patològica amb els serveis de biologia molecular, l’oncologia radioteràpica, el banc de tumors i teixits, els programes de detecció precoç; així com la recerca, amb el programa específic de recerca en càncer desenvolupat a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, que inclou des de la recerca bàsica a la pre-clínica i l’orientada a la malaltia.

De l’equipament amb què s’ha dotat aquests nous espais de l’Hospital, destaca l’adquisició de dos nous acceleradors lineals, dels més innovadors del mercat. Aquests acceleradors disposen d’un sistema que minimitza la distorsió i la desviació del raig a causa dels moviments involuntaris de la respiració. Són capaços de recalcular en temps real la incisió dels raigs, per evitar al màxim I’afectació secundària de les zones circumdants no afectades per la malaltia.

A més, cada un d’aquests acceleradors té la capacitat de mobilitzar la plataforma on se situa el pacient, canviar-ne I’angle per poder ajustar-ne la inclinació i fer incidir el raig de forma ultra precisa en el punt desitjat. Per completar aquest equipament, s’ha instal•lat també un nou TAC de darrera generació tecnològica.

Hospitals de dia

El nou edifici allotja els hospitals de dia d’oncologia i hematologia, els de pneumologia i un àrea polivalent on s’ubiquen els pacients dels serveis de cardiologia, digestiu, endocrinologia, nefrologia, neurologia i reumatologia. Tots aquests serveis estaven ubicats provisionalment al mòdul prefabricat i en diferents àrees del centre i ara disposen d’espais més amplis, amb llum natural i de compartiments mòbils que garanteixen la privacitat.

Alhora, s’hi han incorporat sales d’espera més confortables per als familiars i s’ha habilitat un ampli vestíbul que centralitza I’espera per les sortides en ambulància. En total, 54 punts d’atenció per a I’assistència i el tractament especialitzats en I’entorn hospitalari amb la comoditat de poder marxar el mateix dia a casa.

Urgències

Amb la nova reforma, l’Hospital del Mar compta ara amb gairebé 4.000 m2 per als espais d’urgències, amb 40 nous boxs per atenció urgent i 5 més per atenció crítica d’alta complexitat –com casos de codis ictus i infart, politraumatismes o dolor toràcic–, que ofereixen un millor control i seguiment dels pacients. Les noves urgències, que tenen una superfície de 2.780 m2, ocupen la planta soterrani del nou edifici i queden comunicades amb els anteriors espais (1.820 m2), que ara es destinen a les especialitats de pediatria, psiquiatria, cirurgia i traumatologia. Les noves urgències compten també amb dues àrees de triatge i sis despatxos de visita per a urgències de baixa complexitat.

Fotos: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑