L’aire de Barcelona supera els nivells de l’OMS de cinc contaminants

El greu problema de contaminació atmosfèrica que afecta directament la salut de les persones prové sobretot dels gasos que emeten els vehicles. La reducció de les partícules en suspensió que hi ha a l’aire evitaria prop de 650 morts prematures a la ciutat.

És per això que les administracions estan duent a terme diferents accions per reduir l’ús del vehicle i implantar mesures més saludables i sostenibles.

L’informe “Avaluació de la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona 2016“, que elabora l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), manté l’alerta pels nivells de contaminació a la ciutat. Després d’analitzar els nivells atmosfèrics dels principals contaminants de la ciutat, s’ha constatat que se superen, pel que fa a cinc contaminants, els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els més perjudicials per a la salut són l’NO2 (diòxid de nitrogen, generat sobretot pel trànsit a la ciutat i que pot influir a la llarga en l’aparició de malalties respiratòries cròniques i cerebrovasculars) i les PM10 (micropartícules en suspensió que afecten especialment l’aparell respiratori i el sistema cardiovascular).

Segons l’estudi, el 68% de la població està exposada a nivells anuals d’NO2 superiors als que fixa l’OMS, i pel que fa a les partícules en suspensió, el percentatge és del 95% de la ciutadania en resulta afectada. Es calcula que la reducció d’aquestes partícules evitaria anualment prop de 650 morts a la ciutat i 3.50o a l’àrea metropolitana.

Atesa la relació que hi ha entre un índex de contaminació alt i la salut, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar al novembre el Programa de mesures contra la contaminació atmosfèrica de Barcelona, que inclou 58 accions directes per frenar la contaminació, amb accions sobre la mobilitat dels vehicles, el foment del transport públic, l’impuls d’un nou model urbà més saludable i el foment de la reducció d’emissions als sectors industrials i portuari.

D’altra banda, amb l’objectiu de reforçar la divulgació ciutadana en la lluita contra la contaminació, i segons ha anunciat la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa, “s’ha posat en marxa una eina de difusió ciutadana que informa sobre l’estat de la contaminació a Barcelona en temps real“. Aquesta eina ofereix dades que s’obtenen de manera contínua a les estacions de la xarxa de vigilància de la contaminació atmosfèrica de la ciutat, amb actualitzacions dels principals contaminants (NO2 i PM10), i que es poden consultar al web de qualitat de l’aire i a la pàgina principal lameva.barcelona.cat. Aquestes dades també es comuniquen a través del Twitter @BCN_Ecologia.

Així mateix, les accions d’informació inclouen vídeos explicatius sobre les mesures que es prendran entre els anys 2017 i 2025 per restringir la circulació als vehicles més contaminants, o bé sobre com pot afectar la salut la contaminació i consells de prevenció ciutadana.

Recomanacions per a la salut

L’ASPB, d’acord amb el seu informe, fa una sèrie de recomanacions per a la salut i es marca com a objectiu la disminució del trànsit diari a favor del transport públic i dels mitjans de mobilitat activa, com caminar o anar en bicicleta. També recomana prendre mesures als llocs on passen més temps els grups de persones més vulnerables, com les persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, les dones embarassades, la gent gran i els infants de menys de 6 anys.

Pel que fa a la població general, l’informe assenyala que és millor caminar o fer esport per carrers amb poc volum de trànsit. També proposa ventilar l’habitatge a les hores en què pel carrer passen menys cotxes, circular amb les finestres del vehicle apujades en zones molt transitades i evitar la proximitat amb la calçada a l’hora de caminar per zones molt transitades.

Fotos: Barcelonaaldia

Text: www.eldigital.barcelona.cat

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑