L’escriptor Juan Madrid guanya el XV Premi Pepe Carvalho

7-10-2019 / El jurat del XV Premi Pepe Carvalho, format per Carlos Zanón com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuan com a vocals, han atorgat per unanimitat el Premi Pepe Carvalho 2020 a l’escriptor Juan Madrid.

El jurat ha destacat «el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor, periodista i guionista tant de cinema com de televisió i traduït a més de 16 llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia».

 

Així mateix, el jurat ha remarcat que “ell és un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat. Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, el llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hardboiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història en comú. Ràbia i honestedat, eina política i de denuncia, la seva literatura és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant a la imaginació del seu autor com a les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan Juan Madrid les escriu”.

Juan Madrid (Màlaga, 1947) és Llicenciat en Història per la Universitat de Salamanca i va ser redactor de la Revista Cambio 16 des de 1974. Ha compaginat la seva activitat d’escriptor amb la de guionista de cinema i televisió. Ha publicat una quarantena de llibres entre novel·les, recopilacions de contes i novel·les juvenils, i algunes de les seves obres s’han portat al cinema, com Días contados , o Tánger (també dirigida pel mateix Juan Madrid). Ha rebut el Premi Jaén de Narrativa Infantil i Juvenil, per Los senderos del tigre (2005); el Premi EDEBÉ de Literatura Juvenil, per Huida al sur (2008); el XIV Premio Unicaja “Fernando Quiñones” de Novel·la, per Los Hombres mojados no temen la lluvia (2012); i més recentment el Premi Cálamo Extraordinario 2017 per Perros que duermen , i el Premi Negra y Criminal del Festival Atlántico del Género Negro, Tenerife Noir (2017).

Amb el Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

 

L’escriptor Juan Madrid s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑