Barcelona consolida programa municipal ‘Nausica’ d’acollida de refugiats

L’Ajuntament de Barcelona ha consolidat, en 4 mesos, el programa Nausica d’atenció integral de persones refugiades, el primer pla d’acollida de sol·licitants d’asil que s’implementa directament des d’una administració local a l’Estat.

Abans de finals de febrer, aquest recurs obrirà 34 noves places, que s’afegiran a les 47 que es van obrir al mes d’octubre, arribant a les 81 places. L’objectiu és arribar al centenar de places a finals d’any.

Aquest programa ofereix un servei d’habitatge temporal i un seguiment social integral amb l’objectiu que els usuaris assoleixin el grau d’autonomia necessària per viure al país amb els seus propis recursos. Sis entitats del tercer sector especialitzades en l’àmbit de la immigració i del refugi gestionen aquest programa municipal, dotat amb 1,13 milions d’euros.

Sota el paraigües del Pla Barcelona ‘Ciutat Refugi’ de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats ofereixen als usuaris l’atenció especialitzada que necessiten, treballant diferents aspectes de la seva integració social, laboral i lingüística. La intervenció social que es realitza des del programa ‘Nausica’ és una atenció integral, diversa i complexa, ateses les diferents circumstàncies en què es troben el sol·licitants d’asil a Barcelona.

S’ofereix a l’usuari un pla de treball global que implica la persona de forma individual o a tota la família. Un recurs pont com aquest programa permet, per alguns dels perfils d’usuaris, no haver de fer ús dels recursos d’atenció social municipals, i per altres perfils més vulnerables, poder-ho fer de manera adequada i havent treballat prèviament aspectes de forma específica, un fet que facilitarà la posterior atenció social que correspongui.

A dia d’avui, les persones acollides en aquests pisos són de fins a deu nacionalitats diferents. La més nombrosa és l’ucraïnesa (11 persones), seguida per la siriana (6). De les 34 places pendents d’obrir-se properament, 30 corresponen a pisos que s’han conveniat amb el Patronat Municipal de l’Habitatge i la resta, 4 places, corresponen a un habitatge d’una entitat.

Les entitats que participen al programa ‘Nausica’ són Acathi, ACCEM, Benallar, CEAR, Ficat i Iniciatives Solidàries. Acathi –l’Associació Catalana per la Integració de Homosexuals, Bisexuals, Transexuals Immigrants– gestionarà 8 places del programa destinades a persones refugiades del col·lectiu LGTBI.

Aquesta és una nova especificitat que s’incorporarà al programa, dirigida a atendre aquelles persones refugiades del col·lectiu LGTBI que, per les seves circumstàncies, requereixen d’una atenció individualitzada específica. Aquest dispositiu suposarà una innovació social en les estratègies d’intervenció que s’han desenvolupat fins ara, situant Barcelona a l’avantguarda amb aquests recursos i especialment en el tema LGT, com en altres ciutats com Berlin.

Per accedir, els usuaris del Nausica han de complir aquests indicadors:

1. Haver presentat sol·licitud d’asil o que estigui admesa a tràmit.
2. Persona o unitat familiar en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social que requereix d’aquest recurs com a pas previ per a la seva autonomia.
3. Existència d’un vincle amb la ciutat de Barcelona: social, formativa, familiar, de caire sanitari o amb l’entitat conveniada amb el programa Estatal.
4. La persona o unitat familiar ha de portar menys de 5 anys a l’Estat espanyol.

Accés als equipaments esportius

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Esports (IBE), posarà a disposició de les persones sol·licitants d’asil l’accés gratuït als equipaments esportius durant els mesos –6 mesos prorrogables a 9– en què aquests es troben en la primera fase del programa estatal d’acollida.

Rècord d’atencions a refugiats al SAIER

Barcelona va assolir, aquest mes de gener passat, el rècord de persones ateses en relació a la sol·licitud d’asil al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). En concret, al gener de 2017 es va atendre un total de 566 persones, un 85% més que al 2016. A l’any 2016 ja s’havia notat un gran increment d’atencions a persones refugiades al SAIER. Si al 2015 es va atendre 1.374 persones, al 2016 es van atendre 2.292, el que suposa un increment del 67%.

En quant a menors d’edat, l’increment va ser del 46% respecte de 2015: de 250 menors atesos a 364.

Aquestes dades certifiquen que la ciutat continua rebent un flux creixent de persones sol·licitants d’asil que arriben pel seus propis mitjans. S’ha detectat des dels serveis municipals que moltes d’elles, un cop finalitzada la participació del programa d’acollida en una altra província, o tornen a Barcelona per vincles socials o familiars, o per la percepció de més facilitat de recerca de feina.

El SAIER va realitzar, al 2016, un total de 10.910 activitats diferents relacionades amb el refugi al 2016, una dada que és un 27% més gran que la que es va registra al 2015, amb un total de 8.603 gestions.

3 comentarios sobre “Barcelona consolida programa municipal ‘Nausica’ d’acollida de refugiats

Agrega el tuyo

  1. Thank you for your whole hard work on this web page. Betty loves engaging in investigations and it’s really easy to see why. All of us notice all of the compelling way you give great thoughts on this website and even invigorate participation from the others on this article so my daughter is discovering a lot. Take advantage of the rest of the year. You’re the one conducting a fabulous job.

  2. I have to express thanks to the writer just for rescuing me from this particular circumstance. After looking out through the the web and coming across opinions which are not powerful, I believed my entire life was over. Being alive without the presence of answers to the issues you’ve resolved all through your main short post is a critical case, and those that could have badly affected my career if I had not come across your blog post. Your own skills and kindness in controlling everything was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I am able to at this moment relish my future. Thank you very much for the professional and result oriented help. I will not think twice to suggest your web blog to anybody who will need guide about this subject.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑